Historia

Tämä on kertomus lähes savolaistuneesta varsinaissuomalaisesta naisesta, jonka unelma asumisesta järven rannalla on toteutunut. Alunperin puolisoni kotitila oli pieni lypsykarjatila. Kehitimme tilaamme määrätietoisesti laajentamalla. Joka kesä rakennettiin uusia tuotantotiloja ja kunnostettiin uusia peltoja. Sijainti Järvi-Suomessa keskellä upeita maisemia houkutti rakentamaan mökin – ensin yhden, sitten toisen ja vielä kolmannenkin. Mökkien vuokraustoiminta käynnistyi pikkuhiljaa maidontuotannon ollessa tilamme päätuotantosuunta.

2000-luvulla vaihtui tilan tuotantosuunta maidosta lihantuotantoon. Tuo muutos mahdollisti sen, että pystyin suuntaamaan omaa työpanostani enemmän mökkipuolelle. Pieniä muutoksia sinne ja tänne. Isommat uudistukset ja korjaukset tosin tarvitsivat runsaasti muidenkin työpanosta. Tällä hetkellä tilaa isännöi poikamme perheensä kanssa ja pystyn keskittymään yhä enemmän mökkipuolelle.

Mökkien siisteys on minulle kunnia-asia: haluan, että tullessaan mökkiin, voi taaperon huoletta laskea lattialle vaikkapa valkoisessa potkupuvussaan. Keittiöiden varustetaso mahdollistaa ruuanvalmistuksen alusta loppuun ja kylmätila riittää. Eri mökkien sisustukset poikkeavat toisistaan, mutta jokaisella mökillä olen pyrkinyt säilyttämään mökin aitouden. Siistit ja hoidetut pihapiirit luovat turvallisen ympäristön lomailuun.

Hyvinvoivat eläimet ja huolella viljellyt pellot ovat isäntäparille sydämen asia lapsia unohtamatta. Tärkeitä ne ovat minullekin, mutta sydämen asia on myös mansikkamaa, jonka paljastumista lumien alta odotan joka kevät innolla. Ja jos hyvin käy, sieltä riittää satoa myös lomalaisten suihin.

Minä olen saanut toteutettua unelmani asumisesta järven rannalla – toivottavasti se onnistuu myös kaikilta mökkivierailtamme, vaikkapa vain viikon ajan!

Tuula (Tupu) Sorjonen

Photographer Jonne Vaahtera